Permacultuurcursus Nijmegen 2021

Permacultuur biedt aanknopingspunten voor de volgende stap in duurzaam denken en doen.

In deze tijd van corona hebben we permacultuur nodig. Eens te meer blijkt hoe kwetsbaar we zijn, nu een virusziekte de samenleving lam legt en grote sociale en economische schade aanricht.

Permacultuur staat gelijk aan het streven naar veerkracht, zowel in ons persoonlijk leven als in de samenleving als geheel. Veerkracht betekent schokbestendigheid en ontstaat door relaties – hoe meer zinvolle relaties, hoe meer veerkracht. Dat geldt voor tuinen en ecosystemen maar net zo goed voor mensen en samenleven.

Permacultuurcursus

De permacultuurcursus van Permacultuur Centrum Nederland staat voor een brede aanpak. Door het volgen van de cursus ga je de samenhang zien tussen ecologische, sociale en economische processen en leer je de manier van denken van permacultuur toepassen op verschillende terreinen van het leven. Daarnaast is de cursus heel praktijkgericht. Het maken van een permacultuurontwerp voor een concrete probleemsituatie, loopt als een rode draad door de cursus heen.

De cursus bestaat uit drie delen. Het inleidende deel van de permacultuurcursus gaat over de vraag wat permacultuur is en wat de belangrijkste concepten van permacultuur zijn. Na dit inleidende deel gaat deel 2 over het maken van een concreet ontwerp voor (moes)tuin, landschap of voedselbos. Deel 3 gaat in op de persoonlijke en sociale kant van permacultuur en helpt je bij het maken van een uitvoeringsplan voor je ontwerp.

De cursusdagen zijn bedoeld om permacultuur inzichtelijk te maken en om in groepjes ervaring op te doen met ontwerpen. Veel interactie dus, veel gesprek, (observatie)oefeningen en samenwerken. Een online reader met verwijzingen en leesmateriaal houdt het klassikaal overdragen van kennis beperkt.

Wil je meer weten over de achtergrond van de cursus, kijk dan op www.permacultuur.org/nieuwe-permacultuurcursus/.

Deel 1: Introductie in permacultuur
31 januari, 7 en 28 februari en 7 maart 2021
Docenten: Marc Siepman en René Röell

Deel 2: Ontwerp je leefomgeving
21 en 28 maart en 11 en 18 april 2021
Docenten: Jan Schenk en Marc Siepman

Deel 3: Sociale permacultuur
16 en 30 mei en 13 en 20 juni 2021
Docenten: René Röell en Caroline Siepman

Locatie

De Broederij, Nieuwstadweg 37 Nijmegen, debroederij.nl

Kosten

Je kunt de cursus in zijn geheel volgen of alleen het introductiedeel:

Gehele cursus: €850,- voor particulieren, €1275,- voor werkgevers

Alleen deel 1: €300,- voor particulieren, €450,- voor werkgevers

Voor studenten(<27 jaar en voltijds) en voor samenwonende gezinsleden geldt een korting van 50%.

De kosten mogen geen belemmering zijn om deel te nemen. Neem contact op zodat we samen kunnen kijken naar een manier waarop je toch kunt deelnemen.

Als je juist meer te besteden hebt, kun je mensen met een klein budget steunen door een extra donatie te doen.

Alle prijzen zijn inclusief koffie, thee, exclusief lunch (pot luck).

Wij streven geen winst na. Geld is niet het doel, maar een middel om ons werk te kunnen blijven doen.

Opgave

Voor meer informatie over deelname aan de cursus en voor inschrijving kun je een bericht sturen aan: mail@permacultuur.org.

De cursus gaat door bij minimaal 8 deelnemers.

Let op! Deze cursus is vol. We kunnen je wel op de wachtlijst zetten. Voor mensen die alleen deel 1 willen volgen is er nog wel plek.