Permacultuur in je moestuin

Steeds meer mensen willen hun eigen groente gaan verbouwen en starten daarom met een moestuin. Maar hoe tover je je moestuin om in een eetbaar paradijsje en hoe haal je meer rendement uit je 50 – 100 m2? In deze moestuincursus krijg je antwoord op deze vragen.

Voor wie?

De cursus is geschikt voor mensen die al enige moestuinervaring hebben, maar graag willen weten hoe permacultuur kan bijdragen. Zo is het bijvoorbeeld gewenst dat je weet hoe je moet zaaien en planten.

Inhoud cursus

Jan, de docent, heeft jarenlang ervaring met tuinieren volgens de permacultuurmethode en juist in de permacultuur vinden we principes om een moestuin productiever te maken. Tijdens de cursus stellen we ons de vraag hoe we op onze beperkte vierkante meters voldoende kunnen telen om ons gezin bijna jaarrond van gezonde groente te voorzien.

De cursus bestaat uit drie dagdelen. Onderwerpen die de eerste twee dagen aan bod komen zijn o.a. plantcombinaties, bodembewerking, bemesting, plaagbestrijding, onkruidbestrijding, het maken van een teeltplan en oogstspreiding.

Op de derde dag bezoeken we een van de tuinen waar Jan bij betrokken is.

Over de docent

De cursus wordt gegeven door Jan Schenk. Hij heeft een achtergrond in de tuinbouw en volgde in 2011 de permacultuuropleiding bij Helma Röell. Vanaf 2013 is hij betrokken bij verschillende stadslandbouwprojecten. Hier wordt op kleine oppervlaktes een grote hoeveelheid groente en kruiden geteeld, op een ecologische manier, dus zonder gebruik te maken van kunstmest en bestrijdingsmiddelen.

Locatie

De theorie wordt gegeven in het Middenhuis, Rietgors 12 in Olst. Dit is op het terrein van de Aardehuizen. Deze locatie is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer (op 10 minuten loopafstand van NS-station Olst).

Data en tijden

Voorjaarscursus 2020:

Op zaterdag 22 februari & 7 maart van 10.00 – 13.00 uur en zaterdag 2 mei van 10.00 – 13.00 uur (VOL)

Najaarscursus 2020:

Op zaterdag 10 en 24 oktober van 10-13 uur en zaterdag 1 mei (2021) van 10 – 13 uur.

Voorjaarscursus 2021:

Op zaterdag 20 februari en 6 maart van 10-13 uur en zaterdag 1 mei van 10 – 13 uur.

Kosten

De kosten voor deze cursus bedragen € 35,=, dit is inclusief koffie en thee.

Informatie en opgave

Voor meer informatie en inschrijving kun je contact opnemen met Jan Schenk, jan@permacultuur.org