Permacultuurcursus Nijmegen 2022

Permacultuur biedt aanknopingspunten voor de volgende stap in duurzaam denken en doen. Juist in deze tijd hebben we een nieuwe kijk op de toekomst nodig. Eens te meer blijkt dat we niet buiten de natuur kunnen.

Wat is Permacultuur?

Permacultuur is een op de natuur geïnspireerde ontwerpmethode. Doel van permacultuur is om veerkrachtige systemen aan te leggen. Systemen die niet alleen kunnen voorzien in wat we nodig hebben maar die ook nog eens bijdragen aan herstel van de Aarde en herstel van gemeenschappen.

De toepassingen van permacultuur liggen op het vlak van tuinen, stadslandbouw en landschappen en steeds meer ook op andere terreinen zoals gezondheid, sociaal welzijn en maatschappij.

Permacultuur ontwerp

De permacultuurcursus van Permacultuur Centrum Nederland staat voor een brede aanpak. We willen dat je de samenhang gaat zien tussen ecologische, sociale en economische processen en dat je permacultuur kunt toepassen op verschillende terreinen van het leven. Het maken van een permacultuurontwerp voor een concrete probleemsituatie, loopt daarom als een rode draad door de cursus heen.

Inhoud cursus Permacultuur

Het eerste deel van de cursus is een algemeen inleidend deel waarin je vertrouwd raakt met de belangrijkste concepten van permacultuur; deel 2 gaat over het maken van een concreet ontwerp voor (moes)tuin, landschap of voedselbos; en deel 3 gaat in op de persoonlijke en sociale kant van permacultuur en helpt je bij het maken van een uitvoeringsplan voor het ontwerp.

Lesmateriaal

Een online reader met verwijzingen en leesmateriaal houdt het klassikaal overdragen van kennis beperkt. De cursusdagen zijn bedoeld om permacultuur inzichtelijk te maken en om ervaring op te doen met het maken van een ontwerp. Veel interactie dus, veel gesprek, (observatie)oefeningen en samenwerken in subgroepen.

Wil je meer weten over de achtergrond van de cursus, kijk dan op www.permacultuur.org/nieuwe-permacultuurcursus/.

Data

Nb door de coronamaatregelen kan het zijn dat de cursus niet op de aangegeven datum kan beginnen. We starten dan op de eerst mogelijke gereserveerde datum en voegen aan het einde (in overleg) data toe. Het is dan uiteraard mogelijk de cursus af te zeggen en het evt. betaalde cursusgeld retour te ontvangen.

Deel 1: Introductie in permacultuur

11 – 18 – 25 maart en 1 april 2022: Docenten: Marc Siepman en René Röell

Deel 2: Ontwerp je leefomgeving

8 – 15 – 22 – 29 april 2022: Docenten: Jan Schenk en Marc Siepman

Deel 3: Sociale permacultuur

13 – 20 mei en 10 -17 juni 2022: Docenten: René Röell en Caroline Siepman

Kosten

De kosten voor de cursus zijn:

€850,- voor particulieren, €1275,- voor werkgevers.

Voor studenten (<27 jaar en voltijds) en voor samenwonende gezinsleden geldt een korting van 50%.

Alle prijzen zijn inclusief koffie, thee, exclusief lunch (pot luck).

Wij streven geen winst na. Geld is voor ons maar een middel om ons werk te kunnen doen. Mocht het zo zijn dat de kosten een belemmering voor jou zijn om deel te nemen, neem dan contact op zodat we samen kunnen kijken naar een oplossing. Als je meer te besteden hebt, kun je mensen met een klein budget steunen door een extra donatie te doen.

Opgave

Voor meer informatie over deelname aan de jaaropleiding en voor inschrijving kun je een bericht sturen aan: mail@permacultuur.org

De cursus gaat door bij minimaal 8 deelnemers.

Locatie

Landgoed Grootstal ligt aan de zuidrand van Nijmegen op de grens met de gemeente Malden. Het landgoed heeft zich ontwikkeld tot een actief centrum voor duurzaamheid dat stad en land beoogt te verbinden. Op het landgoed zijn te vinden een zelfplukmoestuin, een transitiewinkel, een regeneratieve boerderij en een voedselbos.

Landgoed Grootstal en is met OV goed bereikbaar.

Cursuslocatie cursus permacultuur Nijmegen 2022 - living lab