Karla Mulder

Transition Town Nijmegen
In 2009 maakte ik, Karla Mulder, kennis met Transition Town Nijmegen, dat toen net een paar maanden bestond. Vooral het idee om zelf in de stad je eigen voedsel te verbouwen sprak me aan. We hoorden over permablitz-acties in Eindhoven en Australië en vormden een werkgroep ‘Eetbare tuinen’. Met circa tien mensen en permablitz-acties van één dag toverden we elkaars tuinen om in eetbare tuinen. Begeleider was iemand met een flinke plantenkennis, die in zijn eigen intuïtieve aanpak de permacultuur-gedachte herkende. Zo waren we in goede handen bij hem.

Permablitz in de achtertuin van Karla (2010). Foto: Karla Mulder

Website bouwen
Ik was in 2007 naar Nijmegen verhuisd vanuit de Randstad, nog zoekende naar IT-werk. Het werd websites bouwen en een van de eerste websites werd die van Eetbaar Nijmegen. Onze permablitz-acties zette ik op de website, en ook praktische informatie over het eetbaar maken van je stadstuin.

Opleiding permacultuur
In 2012 volgde ik de opleiding Permacultuur bij Helma Röell, op aanraden van een vriendin. De gestructureerde aanpak hielp me om nu zelf permablitz-acties te begeleiden. De permablitz-acties doe ik samen met een vriendin met grote plantenkennis. Samen weet je meer dan alleen en ook bij het ontwerpen is het prettig om samen te kunnen sparren.

Stadslandbouw-initiatieven
In 2013 vroeg een student CMV (Cultureel Maatschappelijke Vorming) me of hij stage kon lopen bij Eetbaar Nijmegen en hij ontdekte al snel de publieksdag Stadslandbouw die drie maanden later voor het eerst landelijk georganiseerd zou worden. Samen gaven we die vorm voor Nijmegen met fiets- en wandeltochten langs eetbare tuinen en buurtmoestuinen, workshops, zoals een kruidenspiraal bouwen en wildplukken. We ontdekten zo veel initiatieven!
De publieksdagen waren er ook in 2014 en 2015; ik vroeg andere mensen om mee te helpen en de gemeente gaf subsidie.
In 2015 kregen we ook subsidie van de gemeente om tien voortuinen eetbaar te maken met een permablitz-actie. Dat was de reden voor een aparte website, geheel gewijd aan permablitz-actie.

Permablitz in de voortuin (2016). Foto: Karla Mulder

Andere projecten
In 2017 volgden Reclaim the seeds Nijmegen en in 2018 de challenge Samen Gezond Eten Nijmegen, in het kader van Nijmegen Green Capital van Europa. Bij de laatste hebben we het hele jaar door excursies georganiseerd rondom telkens een ander maandthema. Zo was mei de maand van de oogstgenotentuinen, juli die van de voedselbossen en september had als thema fruitplukken bij een tuinder. De challenge had als doel: Nijmegenaren laten kennismaken met duurzame voeding.

Doel van Eetbaar Nijmegen
Met de website Eetbaar Nijmegen willen we het makkelijker maken om aan gezond en duurzaam voedsel te komen: onder andere is er een agenda en een pagina met populaire activiteiten: informatie over deelgenotentuinen, buurtmoestuinen, volkstuinen, schooltuinen en zelfpluktuinen, biologische groentetassen, biologische restaurants, vegetarische workshops.

Waar we trots op zijn:
Overzicht biologische groentetassen
Kaart met initiatieven en bedrijven die Nijmegenaren kunnen helpen aan gezond voedsel. Van volkstuin, buurtmoestuin, bijen tot natuurvoedingswinkels en boerderij-automaat.
Agenda: iedereen kan een activiteit aanbieden op het gebied van duurzame voeding.

Plan voor de toekomst:
Volgend jaar: versuitdetuin.nl ook in Nijmegen!
We hopen dat steeds meer mensen de weg weten te vinden naar Eetbaar Nijmegen, zowel de aanbieders van een duurzame voedselactiviteit als Nijmegenaren voor wie duurzame voeding nog onbekend is.

Contactpersoon: Karla Mulder
Email: bericht@eetbaarnijmegen.nl
Website: eetbaarnijmegen.nl
Tel.nr: 06-14418296