Permacultuur-opleiding

De jaaropleiding van Permacultuur Centrum Nederland biedt je een volledige introductie op permacultuur en leidt tot het internationaal erkende PDC (Permaculture Design Certificate).

De opleiding bestaat uit 10 dagen van 10.00 uur tot 18.00, waarin je vertrouwd raakt met de vele aspecten van permacultuur.

Doel van de opleiding is om je een sterke basis te geven in theorievaardigheden en ethische grondslagen van permacultuur:

 • de theorie betreft de permacultuur principes en hun toepassing bij het aanleggen van systemen die zowel dienstbaar zijn aan de mens als in evenwicht met de natuur;
 • de vaardigheden gaan over het maken van een permacultuur ontwerp;
 • de ethische grondslagen omvatten de  zorg voor de aarde, de zorg voor de mens en het delen van overvloed.

De lessen van de jaaropleiding zijn een afwisseling van kennisoverdracht, interactief werken (oefeningen, groepsopdrachten) en opdrachten buiten. Daarnaast nodigen we gastdocenten uit en organiseren we excursies naar permacultuur projecten in Nederland.

In de opleiding maak je twee ontwerpen. In kleine groepen werk je van les tot les aan een gezamenlijk ontwerp voor een reële situatie. Dat is in de omgeving van de leslokatie.

Daarnaast werk je – vooral thuis – stap voor stap aan een ontwerp voor je eigen systeem. Bijvoorbeeld voor het veranderen van je tuin of het verduurzamen van je huis. Met dit ontwerp ga je na de opleiding aan de slag.

Praktisch werk in de tuin vormt geen onderdeel van de opleiding. Daarvoor kun je (met korting) deelnemen aan de permacultuur praktijkdagen, die elk jaar in januari starten.  Het doel van deze serie handen-uit-de-mouwen dagen is om je een vliegende start te geven bij het aanleggen van een permacultuur tuin.

Verder ben je als deelnemer aan de opleiding welkom om als vrijwilliger een tijdje mee te werken op een van de permacultuur tuinen. Daar kun je onder begeleiding van ervaren permaculturisten veel praktische ervaring opdoen.

De permacultuur opleiding wordt afgesloten met het Permaculture Design Certificate (PDC), dat de weg vrij maakt naar meer gespecialiseerde opleidingen en trainingen in permacultuur.

Plaats en tijd van de jaaropleiding

Op dit moment zijn er geen jaaropleidingen gepland.

Kosten en opgave

De kosten van de jaaropleiding zijn €845,= incl. koffie en thee, excl. lunch.

Voor studenten(<27 jaar en voltijds), samenwonende partners en gezinsleden geldt een korting van 50%.

Voor mensen met een lage inkomenspositie hebben we een beperkt aantal plaatsen met laag tarief. Soms wordt een tegenprestatie verwacht. Informeer naar de mogelijkheden.

Voor meer informatie over deelname aan de jaaropleiding en voor inschrijving kun je een bericht sturen via de contactpagina.

Inhoud van de jaaropleiding

De inhoud zoals hieronder weergegeven staat globaal vast. Op onderdelen passen we het programma aan naar gelang de wensen en inzichten van de groep en de docent.

Onderwerpen die aan bod komen zijn onder meer:

 • definitie en ontstaan van permacultuur, waarom permacultuur? Spirals of Erosion;
 • de ethische principes van permacultuur;
 • systeemtheorie (energiestromen en ecologie);
 • permacultuur ontwerpprincipes, zones & sectoren, randen en diversiteit;
 • bodem, bodemleven, beoordelen van de bodem, bodemverbetering;
 • bomen in de permacultuur, duurzame bosbouw, voedselbossen;
 • patronen in de natuur en in het ontwerp;
 • water in permacultuur, watermanagement, grijswatersystemen;
 • plantcombinaties, gildes, plantenfamilies;
 • sociale permacultuur, communicatie, besluitvorming;
 • ontwerptechnieken, klantgesprek, doelen en functies.

Bij de opleiding hoort een uitgebreide reader met achtergronden en links.