Nieuwe cursussen, nieuwe initiatieven…

René Röell – Veel activiteiten rondom Permacultuur Centrum Nederland deze maand. Een aantal nieuwe cursussen gaat van start. In de permacultuur tuin is volop oogsten op dit moment – vooral veel appels dit jaar. En we hebben net de aftrap van de permacultuur productietuin op een verlaten voetbalveld.

Graag geef ik je een overzicht van de activiteiten, met de uitnodiging om te komen kijken, om mee te komen doen en om te ervaren wat permacultuur voor jou kan betekenen.

De permacultuurtuin in Zutphen is ons trapveldje voor permacultuur. We proberen dingen uit, om te zien wat werkt en wat niet. En we oefenen ons in geduld, want er zijn altijd meer plannen dan we als team kunnen uitvoeren. Toch is er dit jaar een mooi aantal zaken tot stand gekomen. Bijvoorbeeld een lemen warmtemuur, een composttoilet en een zonnedroger. Wil je ervaring op doen met permacultuur, samenwerken met andere permaculturisten of gewoon een keer komen kijken, meld je dan bij mij aan.  We werken elke dinsdag. Daarnaast is er elke derde zaterdag van de maand een vrijblijvende meewerkdag. Ook zijn er regelmatig rondleidingen, de laatste dit jaar op zaterdag 4 oktober.

Met de permacultuur productietuin gaan we produceren voor de lokale markt. We hebben ongeveer 2500 m2 tot onze beschikking in het groene hart van Zutphen. Kan permacultuur een alternatief bieden voor de traditionele landbouw? We zullen het uitvinden. En we zullen regelmatig verslag doen van de vorderingen. Je kunt overigens al bestellen. Online voor donderdagavond 20 uur. En dan op vrijdagmiddag langskomen op de Kas in Zutphen om je bestelling af te halen. Dus je moet wel in de buurt wonen. Het aanbod van deze week bestaat onder andere uit rode en gele frambozen, Nieuwzeelandse spinazie, Chioggia bieten, wilde rucola en vele soorten kruiden. Wil je de complete bestellijst ontvangen stuur dan een mail naar dit adres.

Binnenkort start de nieuwe opleiding sociale permacultuur. Doel van deze opleiding is om je kennis en inzicht te geven in het succesvol opzetten van een maatschappelijke initiatief. Denk aan een buurtmoestuin, een Transition Town initiatief, een woongroep, een vrijwilligersproject. Hoe ontwerp je de organisatie? Welke regels hanteer je voor besluitvorming? Hoe ga je om met conflict en leiderschap? Wat is je positie ten aanzien van geld?  In deze cursus leer je 1) dat problemen in de menselijke communicatie normaal zijn; 2) dat je deze kunt aanpakken en 3) dat mensen en organisaties groeien door  problemen onder ogen te zien en te verwerken. Verder geven we geen pasklare recepten voor het opzetten van een organisatie. Het gaat om goed kijken en kleine stapjes zetten om te zien wat werkt in jouw specifieke situatie.

Ook in september start de cursus natuurlijk bijen houden. Als het lot van de bijen je aangaat is zelf bijen houden het beste wat je kunt doen. Natuurlijk bijen houden wil zeggen dat de gezondheid van het volk voorop staat. En dat je ingrijpen in de natuurlijke gang van zaken beperkt. Je werkt zoveel mogelijk met de natuur mee. Uiteraard heb je daarvoor kennis nodig over het natuurlijke gedrag van bijenvolken. En daarvoor hebben we een van de beste docenten bijen houden van Nederland, Albert Muller. Bijengedrag zit zo subtiel in elkaar en hij weet het over te dragen. Echt interessant. Er zijn nog enkele plaatsen vrij.

Ook nieuw is de cursus plantkunde. Deze cursus is bedoeld om het systeem achter planten beter te begrijpen. Inzicht in planten, hun leefwijze en hun onderlinge relaties is de basis voor datgene waar het in permacultuur om draait: het creëren van stabiele en productieve systemen. Als je een permacultuurtuin aanlegt creëer je een eigenlijk een ecosysteem. Je versnelt het proces van successie, datgene waar de natuur tientallen jaren over doet. En de enige basis om dat te kunnen doen is kennis, kennis, kennis. Vandaar deze stevige cursus van zes woensdagavonden, gegeven door Manon Best, beginnend permaculturiste met heel veel ervaring op het gebied van moestuinen, plantkunde en lesgeven.

Ten slotte start in oktober een nieuwe jaaropleiding permacultuur, dit keer voor het eerst in Zwolle. De jaaropleiding geeft je handvaten, inspiratie en motivatie om je leven structureel op het pad van een duurzame toekomst te zetten. Je wordt begeleid in het maken van een permacultuur ontwerp. Je maakt zowel een groepsontwerp als een individueel ontwerp. Met deze ontwerpen en met de verworven kennis en inzichten van de opleiding ga jij thuis aan de slag en geef je je leven een duurzame wending.

Wil je meer informatie over de jaaropleiding of wil je weten of permacultuur wat voor jou is, dan is er op woensdag 17 september een informatiebijeenkomst. Katharine Hone, docente van de jaaropleiding, geeft een rondleiding door de permacultuurtuinen en aansluitend een korte lezing met dia’s. Daarna is er ruimte voor vragen en gesprek. De opleiding en de informatiebijeenkomst worden beiden in Zwolle gegeven, waar sinds 2011 twee permacultuurtuinen in ontwikkeling zijn.

Twee reacties van cursisten van de jaaropleiding 2014:

Voor mij is het belangrijkste in de cursus dat ik een paradigmashift heb gekregen. Ik ben zeker na gaan denken over en door wat jij hebt aangereikt. In mijn optiek heb jij een soort fundament gelegd, waarmee ik zelf verder kan. En dat is wat ik nodig heb, ik hoef geen standaard antwoord (voor zover dat al te geven is), ik wil gereedschappen waarmee ik in verschillende omstandigheden de meest passende en haalbare oplossing kan vinden.

Wat ik ook mooi vind, is dat ik heb geleerd dat permacultuur veel meer is dan alleen eten verbouwen. En dat je net zo klein kunt beginnen en het net zo klein kunt houden als je zelf wilt.”

“Het leuke van de Permacultuuropleiding met Katherine Hone in Zutphen is dat alles is en blijft onderzoek, en dat er als vanzelf sprekend een appèl wordt gedaan op de kwaliteiten en de al aanwezige kennis van alle medecursisten.

Mijn vreugde is aangeraakt en die neem ik mee naar de moestuin aan het IJ in Amsterdam Noord.”

Comments are closed.