Docenten

Docent van de permacultuuropleidingen is Katharine Hone. Zij is Engelse van origine en komt uit een familie van tuinders. Haar gehele leven is zij al met tuinen bezig. Zij heeft een lange onderwijservaring in het basis- en voortgezet onderwijs in Engeland, Tanzania, België en Nederland.

Haar opleiding permacultuur volgde zij in Nederland bij Helma Röell (2011) en aanvullend volgde zij de cursus humisme (2013), de masterclass voedselbos (2013), de verdiepingscursus plantkunde (2015), sociale permacultuur (2015) en een Teachers Training bij Robin Clayfield en Looby Macnamara. Zij is betrokken bij talloze permacultuurprojecten, onder meer de aanleg van permacultuur buurttuinen in Zwolle en het Ecodorp Zwolle. Sinds 2011 geeft zij lezingen, workshops en cursussen permacultuur.

Katharine’s permacultuur onderwijs is gericht op:

“Een heldere opbouw in kennisoverdracht, naast visuele voorbeelden en oefeningen die de theorie tot leven brengen. Ik zie mezelf als facilitator van het leerproces en geef graag ruimte voor co-creatie: leren van elkaar en van discussie.”

 

Docent van de praktij74283_105246092876794_2855655_nkopleidingen is Jan Schenk. Hij heeft een achtergrond in de tuinbouw en volgde in 2011 de permacultuuropleiding bij Helma Röell. Aanvullende verdiepte hij zich in composteren & kringlooptuinieren bij Jean Pen en volgde hij de cursus humisme bij Marc Siepman.

Jan is vaste medewerker van de permacultuurtuin in Zutphen en initiatiefnemer van de nieuwe permacultuur productietuinen in Zutphen. Voorts is hij biologisch imker. Daarnaast is betrokken bij de bouw van de aardehuizen in Olst.

 

 

Gastdocent voor de cursus Natuurlijk Bijen Houden en de cursus Drachtplanten is Albert Muller, bioloog, voormalig docent aan de agrarische school in Twello en bijenhouder sinds 1975. Hij is verbonden aan het Duitse Fischermühle Instituut, dat vanuit de anthroposofie onderzoek doet naar de bijenteelt.

“Als natuurlijk imker houd ik mijn bijen op een wijze die zo dicht mogelijk bij de natuurlijke cyclus van de bij staat. Deze aanpak wijkt af van de reguliere wijze waarop de imker voor raten zorgt, alle honing afhaalt en voor de winter suikerwater voert. Ik zorg voor voldoende dracht en diversiteit en laat mijn bijen gewoon zwermen, hun eigen raat bouwen en de winter doorkomen op hun eigen honing.”

 

adriaan-berlen (1 van 1)

Docent van de cursus sociale permacultuur is Adriaan Bertens. Hij mist groene vingers maar heeft grote bewondering voor de body of knowledge van permacultuur. Hij geeft les sinds zijn 22ste, onder andere in stottertherapie, zeilen, clownerie en community building. Zijn grote liefde: hoe bouw je een duurzaam sociaal weefsel op, waarin ruimte is voor diversiteit en eigenheid. Adriaan gelooft heilig in communicatieve zelfsturing, samen bouwen aan een begeesterd collectief, dat bergen werk kan verzetten. Die bergen kunnen op het vlak liggen van permacultuur of (ver) daar buiten. Adriaan geeft graag ervariums, daar waar kennisoverdracht en direct ervaren samen komen.

“Het niet-weten fascineert mij. Het bewandelen van nieuwe wegen. Niet dolen. Wijs gebruiken van beschikbare ervaringskennis. Verwonderen over variatie. Ik wil graag in een WIJ stappen, diep verbonden met de andere ander als ik maar zonder de innerlijke handrem mag zijn. En als ik vertrouwen mag in jou.”