Tien redenen om de permacultuurcursus te volgen

Auteur: René Röell, september 2023

Eind september start onze nieuwe permacultuurcursus. Mocht je nog twijfelen dan vind je hier een tiental punten om in je overweging te betrekken. Je volgt de permacultuurcursus …

1.

… om af te stappen van apathie en moedeloosheid en om actief te worden, positieve energie te krijgen en om gewoon ergens te beginnen.

Er is zoveel te doen, zoveel te herstellen en zoveel weer op te bouwen. Laten we niet wachten op anderen of op de overheid maar gewoon zelf aan de slag gaan.

2.

… om de samenhang te zien in de veelheid van problemen waar de wereld mee kampt, en om met de nieuwverworven systeemblik vertrouwen te ontwikkelen in de toekomst en bij te dragen aan oplossingen.

Er is veel symboolpolitiek om ons heen, schijnoplossingen, ofwel stokken die in de rivier geplaatst worden: ze zullen de stroom niet tegenhouden maar ze geven de indruk dat we hard bezig zijn. Uiteindelijk zal de stroom van richting moeten veranderen en dat kan alleen met een nieuwe visie.

3.

… om zicht te krijgen op een immens arsenaal van praktische, low-tech oplossingen die je vandaag nog kunt gaan toepassen in en rondom huis en tuin.

Er zijn zoveel inspirerende voorbeelden van wat je gewoon zelf kunt doen: het opvangen en zuiveren van water, zelf een zonnepaneel of zonneboiler bouwen, een natuurlijke zwemvijver creëren, natuurlijke cosmetica maken, je eigen oogst bewaren en conserveren, een pizza oven op een rocket stove laten werken, een kas of schuur bouwen van leem en stro.

4.

… om te leren groenten en fruit te verbouwen op kleine oppervlaktes en volgens de principes van de natuur.

Je eigen groentetuin ontwerpen is een vaardigheid die veel oplevert en die in de toekomst van groot belang zal blijken te zijn. Er zijn talloze voorbeelden van zeer gefocuste mensen die op postzegels grond een onwaarschijnlijke oogst weten binnen te halen. Het gaat niet vanzelf en een beetje minder dan onderstaande voorbeelden mag ook: Zie Byther Farm of The Plummery.

5.

… om natuur en biodiversiteit weer binnen te halen in je leven en om uit te vinden hoe het is om met de natuur samen te werken.

Meer wetenschap en technologie gaan de problemen van onze cultuur niet oplossen. Vier miljard jaar evolutie van het leven op Aarde heeft ons meer te leren.

6.

… om de waarde van de gemeenschap te leren kennen en om te beseffen dat voor elk probleem uiteindelijk de gemeenschap de oplossing is.

Zelfvoorzienend word je om minder afhankelijk te zijn van niet-duurzame structuren in de maatschappij. Zelfvoorzienend betekent dus niet alleen voor jezelf zorgen; het belangrijkste is juist om het met de gemeenschap om je heen te doen: samenvoorzienend.

7.

… om te leren samenwerken en te vertrouwen op zelforganisatie.

In tijden van crisis zal de roep om sterk leiderschap en grootse oplossingen sterker worden. Het alternatief is te vertrouwen op variatie en diversiteit vanuit lerende gemeenschappen.

8.

… om deel te gaan uitmaken van een wereldwijde gemeenschap van mensen die met permacultuur werken aan een mooie, rechtvaardige en veerkrachtige samenleving.

Wereldwijd hebben honderdduizenden mensen de Permaculture Design Course (PDC) gevolgd. Dat is de 72-urige begincursus permacultuur. Met deze mensen, waar ze ook vandaan komen, kun je een conversatie voeren: ze spreken een gemeenschappelijke taal en ze maken deel uit van een dezelfde subcultuur.

9.

… om je blik te verruimen voor de veelheid van manieren waarop ieder van ons zijn of haar leven kan inrichten op een manier die gezonder is voor onszelf en voor de planeet.

Een permacultuurcursus heeft invloed op je leven, op je persoonlijke ontwikkeling en op de keuzes die je in de toekomst gaat maken. Hoe en wat, dat blijft voor jou om te ontdekken.

10.

… om te leren zien dat permacultuur meer is dan tuinieren en dat je ook je eigen leven volgens de principes van permacultuur kan ontwerpen en dat uiteindelijk je verbeeldingskracht de enige beperking is.

Misschien is dat wel de belangrijkste switch die je bij permacultuur gaat maken: van het denken in problemen uit het verleden naar het denken in mogelijkheden en wenselijkheden voor de toekomst; een prettige aanslag dus op het scheppende deel van je brein!

De stad van de toekomst…. Zo moeilijk hoeft het niet te zijn. Bron: WUR

Plaats een reactie