Zomercursus permacultuur 2022

Permacultuur Centrum Nederland organiseert dit jaar een zomercursus permacultuur van 12 dagen.

Deze intensive bestaat uit drie lange weekends (donderdag tot en met zondag) in juni, juli en augustus met overnachtingen.

Locatie is het Eibernest in Liessel (NB), een educatief en recreatief permacultuurproject van twee hectare met onder andere tuinderij, voedselbos en kruidentuin.

Data

2 – 5 juni;

7 – 10 juli; en

25 – 28 augustus.

Docenten

Marc en Caroline Siepman, René Röell

Daarnaast één of twee excursies.

Wat is permacultuur?

Permacultuur biedt aanknopingspunten voor de volgende stap in duurzaam denken en doen. Permacultuur is een op de natuur geïnspireerde ontwerpmethode met het doel om veerkrachtige systemen aan te leggen. Dat zijn systemen die kunnen voorzien in wat we nodig hebben en tegelijk kunnen bijdragen aan herstel van de Aarde en herstel van gemeenschappen.

De toepassingen van permacultuur liggen op het vlak van tuinen, stadslandbouw en landschappen en steeds meer ook op andere terreinen zoals gezondheid, sociaal welzijn en maatschappij.

Juist in deze tijd hebben we een nieuwe kijk op de toekomst nodig. Eens te meer blijkt dat we niet buiten de natuur kunnen.

Cursusinhoud en lesmateriaal

De permacultuurcursus maakt je vertrouwd met alle onderwerpen van de traditionele Permaculture Design Course (PDC). In aanvulling daarop wordt ruime aandacht besteed aan de sociale kant van permacultuur en de vele aspecten van samenleven en samenwerken. Het maken van een permacultuurontwerp voor een concrete probleemsituatie loopt als een rode draad door de cursus heen.

Een online reader met verwijzingen en leesmateriaalhoudt het klassikaal overdragen van kennis beperkt. De cursusdagen zijn bedoeld om permacultuur inzichtelijk te maken en om ervaring op te doen met het maken van een ontwerp. Veel interactie dus, veel gesprek, (observatie)oefeningen en samenwerken in subgroepen.

Wil je meer weten over de achtergrond van de cursus, kijk dan op www.permacultuur.org/nieuwe-permacultuurcursus/.

Kosten en opgave

De kosten voor de cursus zijn: €910,-. Deze prijs is inclusief koffie, thee, lunch en cursusmateriaal. Voor werkgevers geldt een tarief van €1350,-.

Studenten (<27 jaar en voltijds) en samenwonende gezinsleden krijgen een korting van 50%.

Ontbijt & avondeten zijn niet in de prijs inbegrepen. Deze kunnen in de veldkeuken van het Eibernest zelf worden bereid.

Overnachtingen

Op het Eibernest is ruime mogelijkheid tot kamperen in meegebrachte tent of aanwezige tipi. Er zijn uitgebreide douche- en toiletfaciliteiten alsmede een veldkeuken.

De kosten voor 9 overnachtingen (elk cursusweekend op do-, vrij- en zaterdagnacht) bedragen per persoon €140,-.

Opgave en informatie

Voor meer informatie en opgave kun je een bericht sturen aan: mail@permacultuur.org