Permacultuurcursus Arnhem 2021

Permacultuur

De natuur is onze leermeester!!

Permacultuur biedt aanknopingspunten voor de volgende stap in duurzaam denken en doen. Juist in deze tijd van corona hebben we een nieuwe kijk op de toekomst nodig. Eens te meer blijkt dat we niet buiten de natuur kunnen.

Permacultuur is een op de natuur geïnspireerde ontwerpmethode. Doel van permacultuur is om zodanig veerkrachtige systemen aan te leggen, dat we blijvend kunnen voorzien in wat we nodig hebben; zonder daarbij de Aarde of andere mensen te schaden.

De toepassingen van permacultuur liggen op het vlak van tuinen, stadslandbouw en landschappen maar steeds meer ook op andere terreinen zoals gezondheid en sociaal welzijn.

Permacultuurcursus

De permacultuurcursus van Permacultuur Centrum Nederland staat voor een brede aanpak. We willen dat je de samenhang gaat zien tussen ecologische, sociale en economische processen en dat je permacultuur kunt toepassen op verschillende terreinen van het leven.

Daarnaast is de cursus heel praktijkgericht. Het maken van een permacultuurontwerp voor een concrete probleemsituatie, loopt als een rode draad door de cursus heen.

De cursus bestaat uit drie delen. Het eerste deel is een algemeen inleidend deel waarin je vertrouwd raakt met de belangrijkste concepten van permacultuur. Deel 2 gaat over het maken van een concreet ontwerp voor (moes)tuin, landschap of voedselbos, en deel 3 gaat in op de persoonlijke en sociale kant van permacultuur en helpt je bij het maken van een uitvoeringsplan voor je ontwerp.

Een online reader met verwijzingen en leesmateriaal houdt het klassikaal overdragen van kennis beperkt. De cursusdagen zijn bedoeld om permacultuur inzichtelijk te maken en om ervaring op te doen met ontwerpen. Veel interactie dus, veel gesprek, (observatie)oefeningen en samenwerken in subgroepen.

Wil je meer weten over de achtergrond van de cursus, kijk dan op www.permacultuur.org/nieuwe-permacultuurcursus/.

Data

Deel 1: Introductie in permacultuur

8, 15, 22 en 29 oktober 2021

Docenten: Marc Siepman en René Röell

Deel 2: Ontwerp je leefomgeving

12 en 26 november, 3 en 10 december 2021

Docenten: Jan Schenk en Marc Siepman

Deel 3: Sociale permacultuur

14, 21 en 28 januari, 4 februari (2022)

Docenten: René Röell en Caroline Siepman

Kosten

De kosten voor de cursus zijn:

€850,- voor particulieren, €1275,- voor werkgevers.

Voor studenten (<27 jaar en voltijds) en voor samenwonende gezinsleden geldt een korting van 50%.

Wij willen voorkomen dat de kosten een belemmering zijn om deel te nemen. Als de hoogte van het cursusbedrag een probleem oplevert, neem dan contact op zodat we samen kunnen kijken naar een manier waarop je kunt deelnemen.

Als je juist meer te besteden hebt, kun je mensen met een klein budget steunen door een extra donatie te doen.

Alle prijzen zijn inclusief koffie, thee, exclusief lunch (pot luck).

Wij streven geen winst na. Geld is voor ons niet het doel, maar een middel om ons werk te kunnen blijven doen.

Opgave

Voor meer informatie over deelname aan de jaaropleiding en voor inschrijving kun je een bericht sturen aan: mail@permacultuur.org

De cursus gaat door bij minimaal 8 deelnemers.

Locatie

Biologische Tuinbouw Vereniging Elderveld
Hannesstraatje 2a
6843 NV Arnhem