Zaterdag 10 november 2018: Arnhem

Introductieworkshop Organiseren vanuit vertrouwen

In deze workshop maak je kennis met de sociale dimensie van permacultuur.

Binnen Permacultuur Centrum Nederland zijn we al enkele jaren bezig met de vraag hoe je de samenwerking rondom projecten en initiatieven vorm kunt geven. Hoe houd je na een vliegende start de inspiratie en dynamiek in de organisatie levend? Wat vertelt de natuur ons over thema’s zoals coöperatie en altruïsme en hoe staat dit in verhouding tot wat we om ons heen zien?

Naar de antwoorden zijn we nog op zoek en we nodigen je uit om in deze zoektocht te participeren; om vragen die er bij je leven rondom samenwerken en -leven in te brengen in deze workshop.

Onderwerpen die aan de orde komen zijn:

  • de natuurlijke grondslag van samenwerking;
  • de ontwikkeling van een midden in communicatie;
  • waar sta je zelf in relatie tot de groep;
  • zelfsturing en leiderschap.

Docenten van de workshop zijn Caroline Siepman en René Röell:

Caroline (carolinesiepman.nl) is werkzaam geweest als logopedist, zit in de redactieraad van het Permacultuur Magazine en heeft zich de afgelopen jaren verdiept in sociale permacultuur.

“Ik heb met name veel affiniteit met communicatie en kijk graag naar het geheel van relaties binnen systemen. Het is mooi om te zien dat in groepen waarin mensen echt naar elkaar luisteren prachtige processen ontstaan. De ontwikkeling van een midden is daarbij essentieel.”

René Röell is bioloog en heeft gewerkt als milieu-deskundige.

“Ik kijk op twee manieren naar de sociale permacultuur; ten eerste vanuit de biologie, die stelt dat de mens bij uitstek een sociaal wezen is. Dat lijkt misschien niet zo – als je zo om je heen kijkt – maar we zijn dan ook ver van onze biologische wortels afgedreven. En ten tweede vanuit de systeemtheorie: Mensen passen zich altijd aan aan het systeem waarbinnen ze werken. Als je verandering wilt, richt je dan niet op het veranderen van mensen maar onderzoek hoe je systemen kunt ontwerpen die onze natuurlijke aanleg voor sociaal gedrag weer tot zijn recht laat komen.”

Plaats en tijd

Buurthuis ‘t Huukske, Arnhem, zaterdag 10 november van 13 – 17 uur

Kosten

Met een donatie help je ons de kosten te betalen (reiskosten van de docenten en huur van de ruimte = totaal 65 euro). Omdat wij de prijs van onze cursussen zo laag mogelijk proberen te houden is elke aanvulling in de vorm van een vrijwillige donatie zeer welkom.

Informatie en opgave

Opgave en contact via René Röell, rene@permacultuur.org.