Vrijdag 10 juni 2016 – Sociale permacultuur aanvang cursus

 

De cursus sociale permacultuur is voor ondernemers, initiatiefnemers en idealisten. Voor mensen die een project of onderneming starten met een duidelijk ideële of maatschappelijke doelstelling. Met deze cursus willen we je  ondersteunen bij het ontwikkelen van jouw organisatie. Hoe bereik je optimale samenwerking in je team?

Recent onderzoek van Google laat zien dat goede samenwerking grote meerwaarde biedt. Zoveel zelfs, dat teams met middelmatige teamleden die goed samenwerken, beter presteren dan teams van hoogvliegers met matige samenwerking.

Het geheim zit hem vooral in de soft skills: Hoe gaan de mensen met elkaar om? hoeveel aandacht hebben ze voor elkaar? Krijgt iedereen de kans zich te uiten? Zakelijk en efficiënt werken, met andere woorden, kan niet effectief zijn zonder aandacht voor het persoonlijke en het interpersoonlijke.

In deze cursus sociale permacultuur  zoeken wij deze balans op. Enerzijds willen we je technieken, inzichten en ideeën aanreiken over organisatievorming. Dat gaat over onderwerpen zoals besluitvorming, conflicthantering en leiderschap. Hoe geef je invulling aan deze begrippen op een manier die past bij nieuwe visies op duurzaam (samen)leven?

Anderzijds willen we dat je de kracht gaat ervaren van echte communicatie; dat je voelt wat het betekent om deel uit te maken van een verbonden groep; dat je gaat zien wat er speelt in een groep.

Uitgangspunt voor de cursus is uiteraard permacultuur. Dat betekent kort gezegd dat we zoveel mogelijk met de natuur meewerken. Toegepast in het sociale betekent dat we organisaties willen die passen bij de (sociale) natuur van de mens. Daarom gaan we onderzoeken welke ontwerpprincipes gelden voor samenwerking tussen mensen. En we gaan op basis van deze principes een sociaal ontwerp maken.

Naast permacultuur (Looby McNamara: People & Permaculture) halen we inspiratie uit verschillende tradities die goed aansluiten bij permacultuur. Voorbeelden zijn:

–   Scott Peck (Community Building);

–   Frederic Laloux (Reinventing Organizations);

–   Otto Scharmer (Theorie U); en

–   Peter Block (the Abundant Community).

Docent van de opleiding is Adriaan Bertens van Stichting Samenbeleving. Adriaan is als docent verbonden aan Permacultuur Centrum Nederland. Hij volgde de permacultuur opleiding bij Katharine Hone in 2014 en is ervaren facilitator (Unilever, KPN) en community builder (Ekodorf Tempelhof). Zijn opvatting over verandering: “Waar het radicale midden wordt gecultiveerd, komt sociale beweging op gang.”

Co-facilitator is René Röell, coördinator van Permacultuur Centrum Nederland, bioloog, milieu-deskundige en initiatiefnemer van Stadslandbouw Zutphen.

 download

Opbouw van de cursus:

De cursus bestaat uit vier afzonderlijke dagen:

Op dag 1 staat het ‘ik’ centraal. Om in een groep te functioneren heb je zicht nodig op wie je zelf bent; waar je kwaliteiten liggen; wat je essentie is.

Dag 2 staat in het teken van het ‘het’, ofwel de taak van de organisatie.

Dag 3 gaat over het ’wij’, de groepsdynamica.

Op dag 4 brengen we de lijnen in het ‘midden’ bij elkaar en kijken we naar het geheel.

Deelnemers aan de cursus kunnen hun eigen initiatief/ project als casus inbrengen.

 

Voor wie is de cursus?

Initiatiefnemers, medewerkers en belanghebbenden bij projecten zoals:

–        woongroepen en ecodorpen

–        stadslandbouwprojecten

–        transitie-initiatieven

–        buurtmoestuinen

–        duurzaamheidscoöperaties

–        permacultuur projecten

–        sociale cohesie en burgerinitiatief

–        (sociale) ondernemingen, new business models

 

Cursusdata juni 2016:

Vrijdag en zaterdag 10 en 11 juni en 17 en 18 juni 2016

De lestijden zijn van 10 tot 17 uur.

 

Plaats:

De cursuslocatie is Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112 in Zutphen. Zie foto.

 

Kosten:

De kosten voor de cursus Sociale Permacultuur bedragen € 285,- inclusief lesmateriaal, koffie/thee en (vegetarische) lunch.

 

Opgave:

Meer informatie en opgave gaat via het contactformulier.

 

dat bolwerck

 

Comments are closed.