Verslagen van cursisten

 

Ik ben erg blij met de jaaropleiding zoals ik die bij Permacultuur Centrum Nederland heb gevolgd. Ik ging erheen met veel praktische vragen: wat moet ik doen aan al die slakken in mijn tuin? Welke planten moet ik juist wel of juist niet bij elkaar zetten? In plaats van een concreet antwoord op dit soort individuele vragen, heb ik juist veel meer inzicht gekregen in hoe de natuur werkt en hoe alles van invloed is op elkaar. Ik ben in staat om verbanden te leggen en daardoor op een veel slimmere manier deze praktische vragen te bekijken en oplossingen te zoeken. Het is een manier die meer onderzoek en diepgang vraagt, maar dat is precies waar Permacultuur voor staat: geen pasklare snelle oplossingen, maar observeren en ontwerpen, zodat op de lange termijn een samenhangend eco-systeem ontstaat.SONY DSC

De sfeer tijdens de opleiding heb ik als prettig en ongedwongen ervaren. Het is fijn dat je met leergierige mensen bent die ‘op dezelfde golflengte zitten’. Als groep konden we veel van elkaar leren en dat werd ook gestimuleerd door Katharine, de docente. In het begin moest ik erg wennen aan de manier van kennis overdragen. Ik was gewend aan een academische omgeving, waarbij de docent voor de klas staat en veel theoretische kennis overdraagt. Katharine heeft een organische manier van lesgeven en betrekt iedereen heel erg bij de lesstof. Daardoor kwam het in het begin rommelig op me over. Naarmate de cursus vorderde, begreep ik dat deze manier van lesgeven juist de creativiteit en het zelf denken van de cursisten stimuleert. Eigenschappen die je hard nodig hebt als ontwerper.

Permacultuur is voor mij echt een richting waarin ik verder wil groeien. Ik oefen met ontwerpen en pas het toe in mijn eigen tuin. Daarnaast onderzoek ik op dit moment hoe ik me verder professioneel kan ontwikkelen binnen de Permacultuur.

Hanna van Oostrum, pdc zutphen 2015

 

 

De PDC-cursus vond ik geweldig om te doen. Wij als cursisten vormden een hechte club. Er werden heel wat onderlinge ervaringen en vragen uitgewisseld en ik keek uit naar iedere lesdag.

Ik had me al wel enigszins verdiept in permacultuur en ging de cursus vooral doen omdat we een stukje land in te richten hebben. Dat er zoveel andere zaken bij zouden komen had ik niet verwacht. Permacultuur is veel meer dan een tuinontwerp! Het grijpt in op je totale leef- en denkwijze. Hoewel ik nog steeds een druktemaker ben, heeft het me in zekere zin relaxter gemaakt. Ik laat zaken meer op zijn beloop en grijp beperkt(er) in, zeker voor wat betreft de tuin. Maar timing en veel kennis zijn daarvoor wel noodzakelijk.

Marian Langens, pdc zutphen 2015

 

 

De opleiding Permacultuur heeft me behoorlijk in beweging gebracht. Ik kijk niet alleen anders naar de natuur, ik ervaar dat het ook op andere, persoonlijke gebieden een bewustmakende uitwerking heeft.

 Vanja Kraamwinkel, pdc zutphen 2014